Normál kép: Kispest_atepites_elott.jpg   Méret: 770x590 Színmélység: 24bit Felbontás: 314dpi
Nagy kép: Kispest_atepites_elott_nagykep.jpg   Méret: 2282x1750 Színmélység: 24bit Felbontás: 314dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kispest átépítése előtt. Baloldalt középen a Tűzoltóság régi épülete, előtérben a jobbra lévő házak lebontva, jelenleg autókereskedés. Háttérben a József Attila lakótelep

Ismertető szöveg: 1950-ben csatolták Kispest városát Budapesthez, mint Budapest XIX. kerületét. A lakásínség enyhítésére, korszerűsítésére 1949-1964 között megépült az "Élmunkás" lakótelep, majd 1977-1986 között épült a kerület központjában található lakótelep. A kerülethez Budapest két városrésze tartozik, Kispest és Wekerletelep. Az önkormányzati dokumentumokban rendszeresen a következő felosztás szerinti városrészek is szerepelnek: Wekerletelep, Kispest Lakótelep, Kispest Kertváros, Felső-Kispest, Hagyományos Kispest.
A 1970-es évek közepén Kispest új központja az Üllői út (akkor Vörös Hadsereg útja) két oldalán alakult ki. A metró harmadik vonalának kiépítése után a belváros és a kerület között gyors és közvetlen kapcsolat jött létre. A főváros általános rendezési terve egyrészt ennek köszönhetően, másrészt a település erre alkalmas jellegének következtében itt jelölte ki a dél-pesti városközpont helyét. 1980 után az Üllői út mellett, összesen 125 hektár területen, szanálásra került 4076 lakás, melynek helyén a hagyományos kertvárosi környezethez kevésbé illő 12100 panellakás épült fel, öt és tizenegy szintes házgyári építményekben. Az 1990. utáni fejlesztési programoknak köszönhetően az aszfaltozott utak és a csatornázottság aránya csaknem 100%-ra emelkedett, és kiemelkedőnek mondható a telefon és a kábel TV hálózat kiépítettsége is.
A fejlődés az elmúlt években is folyamatos volt, Kispest területén megépült két modern bevásárlóközpont (Europark, Köki Terminál). (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page