Normál kép: Lakoterv_Bp07_Asboth13.jpg   Méret: 770x576 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: Lakoterv_Bp07_Asboth13_nagykep.jpg   Méret: 1901x1424 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A LAKÓTERV vállalat emléktáblája egykori székházán.
Budapest, VII. ker. Asbóth utca 13.

Ismertető szöveg: A Lakóterv fénykorában 700 munkatársat foglalkoztatott, irodákra, azon belül építész műtermekbe, illetve szakági osztályokba szervezve. A tervezési munkát számos kis egység segítette: költségvetés-kiíró és árazó osztály, organizációs osztály, beruházási főmérnökség, kitűző- és geodéziai osztály, fénymásoló üzem, fotóműterem, grafikai (modellező) műterem, könyvkötészet, szakkönyvtár, műszaki osztály és MEO (minőség ellenőrzési osztály), valamint az adminisztráció és vállalatvezetés egységei.
Az elsősorban lakóépületek terveit készítő tervező vállalat számos lakótelepet, egyedi lakóépületet, a hozzájuk kapcsolódó ellátási épületet (iskola, óvoda, bölcsőde, öregek háza, kereskedelmi épületek) tervezett, de sok egyedi épület tervezése is folyt a műtermekben. A teljesség igénye nélkül néhányat kiemelve: szállodák (például Szabadság, Intercontinental, Volga), üdülők, irodaház (Számalk), kulturális és művelődési épületek (például Kongresszusi központ, Magyarok Háza - ami Szovjet Tudomány és Kultúra Házának épült, könyvtárak, művelődési ház - Orgovány). Számos városközpont, alközpont, illetve ezek részeinek tervezése is képezte e cég feladatát (például Kelenföldi városközpont, Salgótarján, Gyöngyös, Tatabánya). Ugyancsak működési területei közé tartoztak az iparosított építési technológiával készített épületek (blokkos, nagy(szendvics)paneles épületek, például a Kelenföldi-, Óbudai-, Békásmegyeri lakótelepek, vagy alagútzsalus, csúszózsalus, könnyűszerkezetes épületek).
A Lakótervben természetesen létrehozták a tervtanácsokat, melyek eredményesen működtek. Ezekben mindig a legjobb szakemberek opponálták a bevitt terveket, és azt kell mondjuk: eredményesen.
Egy nagy múltú, igen sok jó nevű mestert, tervezőt, felvonultató tervező szervezet szűnt meg 15 évvel ezelőtt, jogutód nélkül. Nagy erőssége az építész műtermi rendszer volt, mely lehetőséget adott különböző módon gondolkodó és alkotó tervezők és tervezőcsoportok működésének. Ez biztosította nemcsak az építészeti minőséget, hanem a korszakban egyre inkább elmúló építészeti sokszínűséget is. Csak reményünknek adhatunk hangot a tekintetben, hogy lesz még egyszer jelentős mennyiségben építészeti minőség és sokszínűség. (Forrás: tervlap.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page