Normál kép: 38_Korosfo4.jpg   Méret: 770x513 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 38_Korosfo4_nagykep.jpg   Méret: 1800x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A falu felett magasodó erődtemplom belső részlete

Ismertető szöveg: Körösfő - Izvoru Crişului
A település a Sebes-Körös forrása közelében terül el, közvetlenül a 747 m magas Riszeg-hegy alatt.
A helység eddig ismert első említése 1276-ból való, ekkor a gyalui káptalan birtokát képezte. A reformáció térhódítása nyomán 38 család kivált a káptalan fennhatósága alól, és megalapította a mai Körösfőt. A templom faragott csillárján ma is látható az alapító 38 család neve és nyíljele.

A falu református temploma, mely a dombtetőről vigyázza a települést, a régi lebontása után, 1764-ben épült. 1833-ban kibővítették, így nyerte el a mai alakját, mely a magyar népi építészet egyik legszebb formája.
A templom felbecsülhetetlen értékű történelmi ereklyéje az 1660-tól őrzött erdélyi török szőnyeg, melyet a vesztes gyalui csatából Nagyvárad felé menekülő II. Rákóczi György hagyott hátra hálája jeléül a sebeit ápoló körösfői atyafinak. A templomban megtekinthető az 1998-ban Pécsi L. Dániel által tervezett, és Erdély püspöke által felszentelt címeres zászló, és itt található egy égetett kerámia dombormű, melyen II. Rákóczi Ferenc és Körösfő címere látható. Ez utóbbit Petrás Mária csángó iparművész készítette.
A templomdomb alatt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére emelt kopjafát találjuk.

A Gyarmathy házaspár által a XIX. század végén fellendített népművészeti háziipar talán Körösfőn virágzott fel a leginkább. Napjainkban a falu főutcája valóságos bazársorrá alakult át, ahol a turista megtalálja az Erdély-szerte faragott, hímzett, korongozott népművészeti tárgyakat is.
(Forrás: erdelyiturizmus.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page