Normál kép: 1895_Oldal_154_c.jpg   Méret: 770x467 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_154_c_nagykep.jpg   Méret: 1501x912 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szent József halála.
A budapesti józsefvárosi templom falfestményei Roskovics Ignácztól.

Ismertető szöveg: A főváros egyik templomának, a józsefvárosinak restaurálása adta meg Roskovicsnak a legkedvezőbb alkalmat, hogy egész tehetségét bemutathassa. Négy nagy fali képet kellett festenie a templom boltozatára és azok mellé a négy evangélistát.
...
A mennyezet képsorozatában (összesen négy) egy nem Szent Józsefre vonatkozik. Ez a Szent Háromság és a szentély boltozatát ékesíti, közel az oltárhoz. ...
A templom hajójának mennyezetén következik a Szent József-képek sorozata, a színek skálájában: először gyönyörű éjjeli jelenet, a csillagos éggel; aztán a hasadó hajnal; harmadikul pedig a ragyogó napfény; a misztérium, a mennybemenetel, a megdicsőülés. Mind a három hangulata más, mennyei dolgok szépségével eltelve, és szétáradva a fohászkodókra, a könyörgőkre, kik a templomban összegyűlnek.
Szent József álma az első ...
Szent József halála csupa szín, világosság és mozgás. Az angyalok az égbe emelik föl Szent József holttestét és Krisztus megjelenik, hogy a mennybe fogadja nevelő-atyját. A kép alsó része a földi sötétség, mely fokozatosan olvad át a hajnali fénybe. A földből még egy épület párkányzata látszik, szekerczével, gyaluval, ácsszerszámokkal. Nagy szárnyú kherubok szeretettel, tisztelettel szállnak a halottal, kit hosszú lepel takar. Mellét a liliomok borítják, s az egyik angyal, ki fejét tartja és üde bájjal hajol a halott feje felé, még egy szál liliomot tesz rá. Apró angyalok veszik körül a halottat, a gyermek-arczokon az ártatlanság fájdalma. Szárnyas angyal-fejek röpülnek a tiszta, fényes levegőben, s egy angyal pálmával és virágokkal büszkén száll a magasban, az örök életbe tért dicsőségét hirdetvén. Krisztus nyugodt alakja foglalja el a kép közepét, kitárva kezét a mennybe tért nevelő-atyja elé. Minden részlete a képnek egy-egy szépség. Az egész pedig tündököl színeiben. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. május 12.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page