Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_Kep_0002.jpg   Méret: 770x519 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 2219x1496 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mészáros Lázár sirja Angliában.

Ismertető szöveg: A köztiszteletben állott magyar hadügyminiszter emlékét ujitjuk fel előtted, nyájas olvasó, s a száműzött szerencsétlen honfitársnak, kit többé itthonn keblünkre nem ölelhetünk, egyszerű sirját mutatjuk be, melyet a külföldi menhely hantjai alatt talált...
...
A sírkert Titley helységhez tartozik, egy óranegyednyire az eywoodi parktól, s csak néhány angol mérföldnyire az úgynevezett "Caractacus" halmoktól, melyeken Caractacus az utolsó brit fejedelem, utolsó csatáját küzdé a rómaiak ellen. A szerencsétlen fejedelem Rómának diadalkapuin ezüstlánczokkal vonult keresztül, hogy később vasbilincsek közt idegen földön meghaljon. Ilyen a sors játéka, ki hitte volna, hogy ősz bajnokunk ott lelje végnyugalmát, hol másfél ezredév előtt a hajdani brittek dicsősége sírba szállt!
A szent földre Lady Langdale faragott kőlapot helyezett, melynek angol s magyar felirata ez:

To the memory of
General Lázár Mészáros
Minister of war
And Commander in Chief
Of the Hungarian army in 1848. 1849.
Who was born at Baja in the county
of Bács 1796. and died at Eywood
6-th November 1858. in the 63 year of
his age and 10-th of his exile.
This stone is inscribed
by his sorrowing friend
J. E. II. Lady Langdale.

Mészáros Lázár Tábornoknak,
A jó Hazafinak,
A vitéz Katonának.
A nemes Barátnak. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. január 6.)Mészáros Lázár (1796-1858), az első felelős magyar kormány hadügyminisztere, altábornagy és Baja képviselője Baján született. 1849 augusztusától emigrációban élt Törökországban, majd az Egyesült Államokban. Anglia és Skócia határvidékén, egy Eywood nevű településen hunyt el 1858. november 16-án, ahol látogatóban járt a szintén emigráns Teleki Sándor gróf anyósának birtokán. Ott is temették el.
Az Európai Utas 2003/4. számában Sárközi Mátyás írta le, hogy mintegy negyven évvel korábban hogyan találta meg a sírt a birtokhoz tartozó Titley nevű helység temetőjében. Rögtön felmerült a hamvak hazahozatalának gondolata, de azt az Amerikában élő leszármazottak csak a rendszerváltás után engedélyezték. Végül Mészáros Lázár hamvait 1991. március 15-én helyezték végső nyugalomra szülővárosában. (Forrás: Nagykanizsai Kistérségi Adatkezelő Rendszer, nagykar.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page