Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0463.jpg   Méret: 770x1440 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0463_nagykep.jpg   Méret: 1415x2646 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "3561. Puska, török, a 2981. szám alatt leírt puskához hasonló, csöverózsa-damaszkból van, s elején valamint a tűzkamra fölött aranynyalbevert díszítés. Az ágy végig ezüstlemezzel bevont, a mely préselt levéldíszt mutat, az ágyat borító lemez tizenkilencz karikával van a csőreerősítve, a melyek áttört díszítésűek. A tusa agya még hatvannyolczdarab rekeszes foglalványú csepp alakú bordázott korállal díszített. A tusa keskeny vászonszalagokkal van befonva [tok siridlü]. A csőhossza 1,6 m., a tusával 1,38 m., az űr átmérje 15 mm. xvii. század. A kismartoni kastélyból.
3211. Puska, török csővel s újabbkori franczia tusával és előrecsapó kovás szerkezettel. A nyolcz oldalú cső három felső lapja arabeszk alakú vésett (kalemkjari) díszítéssel bír, a mely több részében ezüsttel berakott és tizenegy kis türkiszszel és ötvenkét kis korállal van kirakva. A franczia tusa vésett, aranyozott sárgaréz borítóval, ravaszvédővel és ugyanolyan golyótartó födél-lemezzel ellátott. A szerszám-lemezen G. Pfeiffer puskaműves neve van bevésve. A cső hossza: 1,02 m., az űr átmérje: 18 mm. A cső a xvii. századból, a tusa a xviii. századból való. A körmendi várkastélyból.
2981. Puska, török, elől hengerded csővel, a melynek felső része laposracsiszolt és hátul nyolcz oldalúvá lesz ; török, előre csapó lobbantyúszerkezettel, a melynek szerszám-lemezén olvashatatlan török bélyeg van beütve. A hosszú nyakú háromszög alakú tusa domborúan kivert díszítés ezüst lemezzel borított. A cső hossza: 1,15 m., a tusával: 1,48 m., az űr átmérje 16 mm. A xvii. század végéről. A kismartoni kastélyból.
Puska, kanóczos, török [fetil-tüfengi], hullámos, dömöczkölt damaszkusi bélyeges [namli] csővel és hattyúnyak alakú kanóczkakassal, négyszög lőporserpenyővel és hengerded fogójú serpenyő fedővel. A csövön két bélyeg van beütve, de mindkettő nagyon kopott. A cső ezüstből bevert arabeszk-díszítéssel bír. A cső ágya és lapos öt oldalú, háromszög alakú, a hüvelykujj számára kivágással bíró tusája japáni stílusban szivárvány szín gyöngyház-mozaikkal kirakott aranyozott és lakkozott virágokkal és pillékkel díszített. A cső hossza 1,03 m., a tusával 1,39 m., az űr átmérője 20 mm. Súlya 4 kgr. és 200 gramm. xvi. század. A kismartoni kastélyból. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page