Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0764.jpg   Méret: 770x1323 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0764_nagykep.jpg   Méret: 1397x2400 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "Forgó, aranyozott ezüstből. A forgó két részből áll: egy forgó tengelyből és egy sasszárny alakú részletből. A tengely alsó része négy karmu, vésett mívű saslábat ábrázol, a mely fölött golyó van. A tengely többi része 9 ctm. hosszúságban csavarmenetes, míg a felső része göbözött nyakú áttört mívű boglárt alkot, a mely fehér és zöld zománczczal ékített s középen mindkét oldalon magasan kiemelkedő rekeszes foglalványban egy-egy almandinnal díszített. Az egész tengely 25 ctm. hosszú.
A sasszárny négy hosszabb toll s ennek két oldalán négy-négy kisebb tollrészletből áll. A rövidebb tollszárak áttört mívű filigrán lomb díszítéssel ékítettek, a melyekben még rekeszes foglalványú ékkövek, valódi gyöngyök és zöld zománczpontok illetve virágok ékítik. Minden egyes tollon három-három zöld zománczvirág, közöttük a felső toliban egy almandin, két türkisz, a második toliban két gyöngy egy türkisz, a harmadik és negyedik toliban egy türkisz és egy almandin, a másik oldalon hasonló sorrendben két türkisz egy almandin, két türkisz egy gyöngy, egy türkisz egy gyöngy és egy türkisz egy almandin díszíti. A szárny alsó részén két oldalt összesen öt almandin, öt türkisz három gyöngy van rekeszes foglalványban. Ezen a részen egy hosszabb csavar van beerősítve.
A sasláb czombjába két oldalt egy-egy tűvel ellátott lánczocska van beerősítve, melynek segélyével a föveghez lehetett tűzni. A szárny legnagyobb hossza: 20 ctm., legnagyobb szélessége 6 ctm. Súlya: 90 gramm. A díszes, művésziesen kidolgozott forgó valószínűleg erdélyi munka s Báthory István lengyel királyé volt. XVI. század."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page