Normál kép: 381_480_pix_Oldal_06_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1210 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 381_480_pix_Oldal_06_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1081x1699 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Boehm József, műtermében. - Biczó Géza rajza.

Ismertető szöveg: Boehm József Bécsben és Olaszországban végezte tanulmányait. Már Olaszországban föltűnt az angol műbarátoknak és meghívásukra a hatvanas évek körül Angliában telepedett le, hol kiváló alkotásaival csakhamar első rendű helyet vivott ki magának a londoni szobrászok között.
Legújabban a walesi herczeg megbízásából Gambetta mellszobrát mintázza Bombay számára az indiai fejedelmek a walesi herczeg lovas ércz-szobrát készíttetik általa. A zulu háborúban elesett Napóleon herczeg emlékszobra, ugy a Westminster apátsági templomban, mint a woolwichi pattantyús iskolában is, az ő műve, nem különben az az emlékszobor is, mit lord Stratford de Bedcliffről készített a Westminster Abbey számára. Tavaly a bécsi nemzetközi műkiállitáson Carlylenek életnagyságú ülő szobra gipsz-mintáját mutatta be, s ezzel a kevés számú aranyérmek egyikét nyerte el. Lord Lawrence óriás szobrát a Waterlootéren Londonban nemrég állíttatta fel. S ő készíti sir Francis Drake óriás szobrát, mely Plymouthban és Tavistockban, Londonban, fog felállíttatni.
Egyik legszebb műve Viktória angol királynő harmadik leányának, Alice hesszeni herczegnőnek márvány síremléke, melynek eredetije a Frogmori királyi mauzóleumban van felállítva, míg másolata a Darmstadt melletti Rosenhöhén látható. Alice főherczegnő leánykája tudvalevőleg difteritiszben halt meg s az anya, nem birván ellentállni fájdalmának, megcsókolta a haldokló gyermeket s e csókkal a halált szívta be. Másnap szintén a difteritisz áldozata lett. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. junius 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page