Normál kép: 577_672_pix_Oldal_06_Kep_0010.jpg   Méret: 770x1146 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 577_672_pix_Oldal_06_Kep_0010_nagykep.jpg   Méret: 811x1207 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Pálmák és draczéna: Corypha-pálma, melynek levelei, koruk szerint, különböző állásban vannak.

Ismertető szöveg: Az indiai üstököspálma vagy indiai ernyőpálma (Corypha umbraculifera) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának a pálmavirágúak (Arecales) rendjébe, ezen belül a pálmafélék (Arecaceae) családjába tartozó faj.
Többnyire magányos növényként parkokba ültetik. Eredetileg Dél-Ázsiából származik, különösen Dél-Indiában, Srí Lankán és Indonéziában elterjedt. Őshazája pontosan nem állapítható meg, mert az ember már nagyon régen ülteti.
A pálma legfeljebb 25 méter magas lehet, ekkor felálló, masszív törzsén gyűrű alakú levélripacsok láthatók. Törzset csak sok év múlva képez. Levele legyezőszerű, kerekded körvonalú, 3-5 méter átmérőjű, körülbelül a közepéig tenyeresen hasadt, a legyezősugarak V alakban redőzöttek, csúcsukon hasadtak. A levélnyél nagyon erőteljes, hosszúsága az 5 métert elérheti. A fiatal növények levelei felállók, a virágzó egyedeken csüngők. Kicsi, fehér vagy sárgás virágainak milliói egyetlen hatalmas, 6-8 méter magas, dúsan elágazó virágzatban fejlődnek a növény csúcsán. A növény életében csak egyszer virágzik, körülbelül 50-60 éves korában. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page