Normál kép: 181_280_pix_Oldal_06_Kep_0001d.jpg   Méret: 733x782 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Broadhurst, belügyi államtitkár.

Ismertető szöveg: BROADHURST HENRIK, a belügyi kormány államtitkárja, csak az utóbbi választások alkalmával került bele a parlamentbe. Szerény sorsban született 1840-ben, Oxford mellett egy kis faluban atyja, Broadhurst Tamás, kőmives-napszámos volt. 1858-bau Londonba került, de nem tetszett neki a füstös, ködös levegő s bár csekélyebb bérért, vidékre szegődött. Következő évben azonban újra Londonba jött s így tartottak vándorlásai 1866-ig, a mikor végre állandóan ott telepedett meg, s megházasodott.
Politikai szereplése itt kezdődik, részt vett a reform-mozgalomban s az 1872-diki kőmivessztrájkban segített a munkásokra nézve kedvező megoldásra juttatni a kitört viszályt. Ily fáradalmai jutalmául érte a kitüntetés, hogy a munkásképviseleti liga tagjául választatott, mire aztán végkép letette a bőrkötényt s a vakoló kanalat.
Broadhurst az első angol munkás, a ki államminiszter lett s mint ilyen új társadalmi és politikai korszak támadását jelenti az angol közéletben. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1886. március 28.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page