Normál kép: 085_184_pix_Oldal_16_Kep_0001.jpg   Méret: 770x462 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 085_184_pix_Oldal_16_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1692x1016 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A franczia szenátus ülése.

Ismertető szöveg: A franczia szenátus nem oly bonyodalmas intézmény, mint az angol lordok háza mindössze 300 tagból áll, kik közül 225-öt a departementok, 75-öt pedig a kamarai képviselők választanak meg. A departementok által megválasztott szenátorok 9 évig maradnak meg hivatalukban és egy harmaduk három évenkint kiválik ellenben a kamara által kiküldött szenátorok élethossziglan megmaradnak ebben a tisztjükben. A departementokban a szenátorválasztást specziális kollégiumok ejtik meg, melyek a departement képviselőiből, a megyei és járási tanácsosokból és a törvényhatósági tanácsosok delegáltjaiból állanak. Szenátor csak az lehet, a ki franczia és legalább negyven éves.
A szenátus minden év januárjának második keddjén egybegyűlni tartozik, ha csak a köztársaság elnöke előbb nem hívja egybe, és legalább öt hónapig együtt kell lennie.
Képünk a szenátusnak egy két év előtti ülését ábrázolja a viszonyok azóta természetesen nagyon megváltoztak és sokan azok közül, kik ezen a képen mint Francziaország első állam-férfiai és politikusai szerepelnek, ma mint a Panama-botrányok áldozatai a politikai élettől visszavonulva kénytelenek élni.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. márczius 5.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page