Normál kép: 681_792_pix_oldal_28_kep_0001.jpg   Méret: 770x527 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 681_792_pix_oldal_28_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2263x1550 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A clevelandi Kossuth-szobor leleplezési ünnepélye
(Középen áll a szónoki asztalnál Johnson, Cleveland polgármestere, tőle jobbra Cerri olasz,konzul ül, mellette Perczel Lajos a szoborbizottság elnöke áll mögötte Zseni József, a kettő között Black C. József az emlékünnep elnöke. A polgármestertől balra Csutoros Elek clevelandi ref. lelkész áll előtte Nash, Ohio állam kormányzója ül, utána balra Hanna szenátor és James Barnett tábornok ül.)

Ismertető szöveg: Sok ezer emberből állott a hatalmas menet, mely a leleplezésre rendezett sorokban megindult, közte díszruhás magyarok lóháton, fehérbe öltözött leányok, amerikai előkelőségek nagyszámú kocsikon, számtalan egyesület zászlóik alatt, köztük öt olasz egylet s a német veteránok csapata. Szólott a zene mindenütt, zengett a magyar és amerikai himnusz.
A szobornál Perczel Lajos megnyitó beszéde után az agg James Barnett amerikai tábornok szólott a közönséghez, lelkesen magasztalván Kossuthot s boldognak mondta magát, hogy valaha ő is hallotta a magyar nemzet eme nagy fiát szónokolni. Azután Charles P. Salen, a közmunkák igazgatója üdvözölte Cleveland város nevében az egybegyűlteket, mire az egyik zenekar játéka után Ch. F. Thwing, az egyetem nagyhírű igazgatója tartott lelkes beszédet. Azt mondotta a többi között, hogy a magyar himnusz szavait nem értette ugyan, de látta, hogy köny szökött a magyarok szemébe.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1902. november 2.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page