Normál kép: 365_496_pix_Oldal_39_kep_0001.jpg   Méret: 770x634 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 365_496_pix_Oldal_39_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1594x1312 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A VII. kerületi külső főgimnázium új épülete az István-úton.

Ismertető szöveg: Az István-úti állami főgimnázium, a mely most az őszön nyílt meg az István-úti és Abonyi-utczai 2200 négyszögméter nagyságú telektömbön, közvetetlenül a Jézus Szent Szivéről nevezett zárda szomszédságában. Az új gimnázium épületre évek óta nagy szükség volt, mert a különben jóhirnevű s nagyon látogatott iskola helyiségei ideiglenesen több Damjanics-utczai bérházban voltak elhelyezve.
A kétemeletes főgimnázium-épület két szárnyból áll; az egyik az István-útra, a másik rész pedig az Abonyi-utczára néz, mely utóbbi a hatalmas udvart két részre, egy nagy tornaudvarra és egy kisebb gazdasági udvarra osztja.
Mind a két udvarnak külön kocsibejárata van. A külön nagy bejárati kapu az intézet tágas előcsarnokába visz, melyből az utczai és az udvari szárny folyosói és az emeleti folyosókhoz vezető széles kétkarú főlépcsők ágaznak el.
Összesen huszonkét tágas és világos tanterem van, a nyolcz osztály s a természetrajzi és természettani előadások számára, ezenkívül van még az intézetben két nagy rajzterem, megfelelő számú szertár, laboratórium és tanári szoba. Az első emeleten vannak az igazgatósági irodák, a tanácskozó terem, a szülői értekező szoba, a tanári könyvtár és olvasószoba. A földszinten van az ifjúsági könyvtár, az olvasószoba és az intézeti orvos szobája. Az udvari szárny végén a nagy tornacsarnok, a hozzávaló szertár, öltöző, mosdó és tanári szobával.
A termek előtt emeletenként végigvonuló folyosó kiszélesedő részei az osztályokhoz tartozó ruhatárakul szolgálnak. Az utczai szárnyhoz csatlakozó egyemeletes épületrészben az igazgatói lakás és az intézeti szolgák lakása van elhelyezve.
Az épület középponti gőzfűtéssel, szellőztetéssel, villamos világítással, villamos órákkal, telefonnal és a pedagógia és egészségügy minden kellékével föl van szerelve. Lesz az új gimnáziumnak az Abonyi-utczai rész felől egy nagy kiterjedésű iskolai jégpályája, melyet ez év őszére rendeznek be. Ugyancsak az Abonyi-utczai részre tervezik a horvát fiúk internátusát. Az épületet Korb és Giergl műépítészek tervei szerint építették. A költségek 770.000 koronára rúgnak. Az új középiskolát, melyet Tímár Pál igazgató vezet, jelenleg 1200 diák látogatja.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1909. május 16.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page