Normál kép: magyar_grafika_1923_2776_002_001resz.jpg   Méret: 770x272 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1923_2776_002_001resz_nagykep.jpg   Méret: 2330x823 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Díszítőanyagaink változatos kihasználása
A Schriftguss A. G. vorm. Brüder Butter, Dresden, betűöntődé díszei és vignettái
3. példa: Mütyürkék a Sigrist körzetek Juanita sorozatából és Sigrist vignetta. 4. példa: F.-M. körzetanyag és Sigrist vignetta. - Tervezte: Wanko Vilmos, szedte Lombár László .

Ismertető szöveg: "Idestova tíz esztendeje, hogy a betűöntödék díszítőanyagai - kevés kivétellel - sorkörzetekből állanak; nagy ritkán kerül ki egy-egy kombinációs körzet a piacra s ez is legtöbbnyire a sorkörzetfiguráknak különböző kisebb-nagyobb sarok- és közép- (összekötő) figurákkal való kiegészítése révén vált kombinációs körzetté.
Amint látható, ennek a díszítőanyagnak - a Schriftguss A.G.F.-M.- Schmuck Nr. 90. jelzésű díszeinek alkalmazása egyszerű és mindennapi, de ugyanezen figuráknak a szokottól eltérő felhasználása is könnyen lehetővé vált (4. példa).
Soroskörzeteknek szalagalakban vagy frízszerűen való alkalmazása már nem újdonság (2., 3., 6. és 11. példa), de egyszerűségénél fogva ez manapság igen kedvelt módja a nyomtatvány ékesítésének. Igen jó hatást érhetünk el, ha a modernebb rajzú körzeteket egész egyszerűen alkalmazva alapnyomattal kombináljuk, amire az 1., 6., 12. és 17. példák szolgálhatnak mintául.
Egyik további nyomdai díszítőanyagunk a magunk metszette tónusos szalagdísz vagy alapnyomatszerű keret és folt. A mai grafikai irányban nagy szerepet juttattak a szalagoknak; gyakran alkalmazzuk mi is szedéspéldáinknál, leginkább a hatásfokozása, ritkábban pedig valamelyes rajzszerűség elérése céljából."
(Forrás: Magyar Grafika, 1923. március)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page