Normál kép: magyar_grafika_1923_2777_001_001resz.jpg   Méret: 770x772 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1923_2777_001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1475x1479 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Díszítőanyagaink változatos kihasználása
A Schriftguss A. G. vorm. Brüder Butter, Dresden, betűöntődé díszei
9. példa. Körzet a Die handschriftliche Linie sorozatból és az F.-M. díszítődarabok Derby sorozatának zárómütyürkéje. - 10. példa. az F.-M. díszítődarabok Derby és T. sorozatának zárómütyürkéi. Tervezte: Wanko Vilmos, szedték: Lombár László és Swartz Ottó.

Ismertető szöveg: "Idestova tíz esztendeje, hogy a betűöntödék díszítőanyagai - kevés kivétellel - sorkörzetekből állanak; nagy ritkán kerül ki egy-egy kombinációs körzet a piacra s ez is legtöbbnyire a sorkörzetfiguráknak különböző kisebb-nagyobb sarok- és közép- (összekötő) figurákkal való kiegészítése révén vált kombinációs körzetté.
Amint látjuk, ezek a mütyürkék igen hasznos darabjai a mesterszedő anyagtárának, mert teljesen szabadon formálhatók és kombinálhatók. Ugyanerre vallanak a 9., 10. és 13. példák, melyeknek egyes figurái tulajdon képen záródíszek, de amint látjuk, körzetként is használhatók.
Egész bizonyos, hogy ezek a figurák a legkülönbözőbb variációkban kerülhetnek ki egy -egy mesterszedő kezéből. Szedéspéldáink között már több ízben használtuk fel a sorkörzeteket köralakban vagy valamilyen geometriai formában. Ilyen műveleteknél azonban óvatosaknak kell lennünk, mert nem minden körzet alkalmas erre a célra. A kisebb (non pareltől ciceróig) körzetek majdnem minden esetben jók - feltéve, hogy figurájuk önálló, befejezett rajzú ábra -, a nagyobbak már csak nagyobb körök képzésére alkalmasak, kivéve az oly esetet, amikor a kiválasztott körzetdarabok ábrájának vonalai köralakban hajlanak; erre jó példa a 9. számú, melynek kis átmérőjű kordíszét nyolc darab 6 - 6 cicerós díszítményből alakítottuk."
(Forrás: Magyar Grafika, 1923. március)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page