Normál kép: magyar_grafika_1923_2803_002_001resz.jpg   Méret: 770x439 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1923_2803_002_001resz_nagykep.jpg   Méret: 2161x1232 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szedéspéldák Kun Mihály "ötletre ötlet" című cikkéhez
Tervezte: Wanko Vilmos. Szedték: Klein Dezső (9.) és Schwarz Ottó (10.). - Betű: Ohio antikva és Ohio Kraft, a Schriftguss A. G. Dresden betűöntődétől. - Díszitőanyag ólomléniákból. - Monogram : kartonmatrica után készült öntvény.

Ismertető szöveg: "A 9. példánk tervezője már közeli szomszédhoz, az 5. példához fordul alapmotívumért és amit keres, azt talál is. Közben fantáziája megtermékenyül, mert a monogramot egy betűvel kibővítve hozza el és nem használja szimmetrikus kiképzésben, aminek következményekép a szöveg sem lehet szimmetrikus. Az 5. példához való eredményes kiruccanás még egyebekben is látható itt. A monogram szín foltritmusát nagyon ügyesen látjuk itt viszont a sorfoltok színrebontásánál.
10. példánk sorcsoportosítása közel áll a 9. példához, melyen laposan elnyúló képet ad az összsorok foltja, míg itt szintén ferdén elhelyezve inkább magasba törő. A tervező igen sokat foglalkozhat tt gondolatban az előbbi példával, melynek hatása alól nem volt szándékában kivonni magát, sőt nagyon ügyesen még fejlesztette azt mindaddig, míg az új ötlet megszületett. A monogramot gondolatban oldalra fordítva lelki szemei előtt megjelent annak kissé suta, de mégis érdekes dekoratív foltja, melynek tükörképe - a V és A betűk rövidebb szárának elhagyásával - a 10., most már tökéletes példát eredményezte."
(Forrás: Magyar Grafika, 1923. május)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page