Normál kép: 1442359716.jpg   Méret: 770x1100 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1442359716_nagykep.jpg   Méret: 1680x2400 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az idei nyári nemzetközi fafaragó tábor résztvevői készítették a haranglábat, a Szent Imre szobor Koltai László szobrász munkája, július folyamán kerültek a helyükre, a Szuhához tartozó falucska főterére. Részleteket Mátraalmás Facebook-oldalán találunk. Két felvételből perspektíva-korrekcióval összeillesztett panoráma, a zavaró villanydrótokat leretusáltam.

Ismertető szöveg: Szent Imre herceg I. István király és Gizella királyné fia. Az uralkodó házaspár gyerekeiből, valószínű több volt belőlük, csak kettőnek a neve maradt fenn: Ottó, aki valószínűleg 1000 előtt született (a krónikák szerint 1002 előtt keresztelték meg, és korán halt meg), valamint Imre neve. Imre nevét, valószínűleg anyai nagybátyja. II. Henrik német-római császár után kapta. A hahóti kódex és a Pray-kódex a nevet Henricus alakban tartalmazza, az előbbi esetben meg is tévesztette a kutatókat, mert először II. Henrik említését vélték benne.
Életéről krónikák és legendák alapján vannak csak információk. Születésére nézve egyes források 1000-et jelölnek meg, míg a krónikák szerint 24 éves korában halt meg, így valószínűbb, hogy 1007-ben született.
A hagyomány szerint a székesfehérvári Ferences templom és rendház (Szent Imre templom) területén született.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page